Rouw en verlies

Iedereen van ons krijgt te maken met meerdere verlieservaringen in zijn of haar leven. Bij rouw denken we vaak aan het verlies van een dierbare. We rouwen ook bij andere verliezen.

 

Het kan gaan om het verlies van een baan of een bedrijf, verlies van een relatie, verlies van goede gezondheid of verlies van wens voor de toekomst (bijv. een kinderwens).

 

Het is dan heel steunend om dit met een deskundig coach te kunnen bespreken.

 

Het coachtraject geeft je een luisterend oor en inzicht in de verschillende aspecten van rouwen. Het helpt je om op een behulpzame manier met het verlies om te gaan.

 

Niet dat het weg moet of een plek moet krijgen, maar dat je het op een andere manier mag vasthouden.

 

Benadering

Voor de coaching bij rouw en verlies heb ik de training ACT bij rouw en verlies van Russ Harris gevolgd. Belangrijke aspecten van deze begeleiding bestaat uit vier onderdelen:

 

  • Wees vriendelijk voor jezelf
  • Anker jezelf
  • Neem een positie in
  • Vind de lichtpuntjes

Daarnaast heb ik de training ‘werken met de lifeboat – methodiek voor het leven’ van rouwtherapeut Gertie Mooren gevolgd.

 

Met de behulpzame metafoor van de lifeboat wordt zichtbaar hoe je je een weg probeert te vinden enerzijds in de wereld zonder het dierbare en anderzijds vraagt ook het dagelijkse leven, dat verder gaat, om aandacht. Het verlies én het dagelijkse leven vragen de aandacht.

 

Dit wordt weergegeven in het duale procesmodel van Stroebe en Schut. 

 

Duale procesmodel van Stroebe en Schut