Life is a mixed bag of experiences

Life is a mixed bag of experiences

En dat is belangrijk om te beseffen. We kennen allemaal momenten van worsteling. Of vastlopen. Pijn en lijden is een onderdeel van mens zijn.

 

Een mooie uitspraak vind ik: Life is a mixed bag of experiences. 

 

In je hoofd belanden

 

Na een pijnlijke of kwetsende gebeurtenis, is het een heel menselijke neiging om in je hoofd te belanden. Om over de gebeurtenis en over jouw reactie daarop na te denken.

 

Schone en vieze pijn

 

In ACT (acceptance & commitment therapy) maken ze een onderscheid tussen schone en vieze pijn. 

 

Wanneer er iets gebeurt in jouw leven, dat pijnlijk of kwetsend is, dan noemen ze in ACT de directe reactie op deze gebeurtenis, schone pijn.

 

Het is juist de vieze pijn, die zorgt voor lijden.

 

Schone pijn

 

Om het beter uit te leggen, volgt hieronder een ‘alledaags’ voorbeeld.

 

Je snijdt in je vinger. Het is echt een forse snee. Een kreet van pijn, er vormen zich tranen in je ogen, je pakt snel iets om het bloeden te stelpen.

 

Nadat het verbonden is, merk je een kloppend gevoel in je vinger en dat je hand trilt. Je gaat zitten om even bij te komen. 

 

Schone pijn.  

 

Vieze pijn

 

Vervolgens kom je in je hoofd terecht. Er verschijnen gedachten over hoe het heeft kunnen gebeuren en wat je anders had moeten doen.

Je maakt jezelf uit voor stommerd. Gevolgd door de gedachte ‘je bent ook altijd zo onhandig’. Er komt een herinnering van een eerder moment waarop je je ook had bezeerd in je op. Gevolgd door de gedachte dat je moeder vroeger een paar heeft gezegd dat je onhandig bent.

 

Je mondhoeken zakken naar beneden en je voelt je bedrukt.

 

Ondertussen komt een familielid thuis en ziet jouw verbonden vinger en vraagt bezorgd: Gaat het? En vervolgens: Hoe heeft dat nu kunnen gebeuren?

 

Je reageert kortaf en geïrriteerd: ja, dat doe ik toch ook niet expres. Je ziet het gezicht van je familielid betrekken en hij/ zij loopt weg. Nu voel je schuldig over je reactie. En boos. 

 

Vieze pijn. 

 

Menselijk en heel normaal

 

Met dit voorbeeld beoog ik duidelijk te maken dat er automatische neigingen zijn, die lijden veroorzaken. Dit soort neigingen treden ook op bij gebeurtenissen met meer impact. Het ervaren van deze neigingen is normaal en menselijk.

 

Het inzien van de menselijkheid  van deze neigingen van vieze pijn, en dat ze normaal zijn, is al behulpzaam. 

 

Mildheid

 

Wanneer je opmerkt dat je in vieze pijn terecht bent gekomen, kun je ervoor kiezen om mild naar jezelf te zijn. Door bijvoorbeeld iets vriendelijks tegen jezelf te zeggen of iets te doen dat fijn voor je is. 

 

Heb je hierover vragen of opmerkingen, stuur me een berichtje: info@morene-coaching.nl

 

Hartelijke groet,

Sandra