Naar welke loopbaanmogelijkheden ben jij nieuwsgierig?

Vanmorgen keek ik naar een Tedtalk van Sarah Ellis en Helen Tupper met de titel: ’the best carreer path isn’t always a straight line’.

In deze Tedtalk geven ze een andere kijk op loopbaanplanning. In plaats van jouw carrière te zien als een ladder (de volgende stap is een promotie), het eerder te zien als een kronkelend pad.

Zo heb je meer oog voor andere mogelijkheden.

Ze benoemen ook dat je jezelf beter niet de vraag kunt stellen: wat wordt mijn volgende baan? Wat wordt mijn volgende stap op de ladder?

En in plaats daarvan jezelf de vraag te stellen: naar welke loopbaanmogelijkheden ben ik nieuwsgierig?

Door deze vraag te stellen en de carrièreladder los te laten sta je open voor meerdere mogelijkheden. Creëer je meer verbindingen en ben je veerkrachtiger. Je ontdekt hoe je je talenten op andere wijze kunt inzetten en ontdekt gaandeweg vaardigheden die wellicht handig zijn in de toekomst.

Zoals velen die mij kennen al weten: het is belangrijk jezelf hierbij toestemming te geven om weer te experimenteren en te ontdekken. Zodat je door te experimenteren, door te ervaren wat iets met je doet antwoorden en mogelijkheden vindt. In plaats van de aannames in je hoofd te volgen en op voorhand te zoeken naar de garantie dat wat je kiest een succes zal zijn.

En vanuit mijn eigen ervaring kan ik oprecht zeggen dat er dan echt interessante opties ontstaan. En kan datgene mogelijk worden, waarvan je op voorhand in verschillende varianten had gedacht dat het niet zou kunnen.

Dit wil overigens niet zeggen dat het altijd makkelijk gaat, dat je geen uitdagingen tegenkomt. Het wil wel zeggen, dat je doorzet, een oplossing vindt, omdat je het echt graag wilt. Omdat iets in jou je voort drijft.

En je blijft vanzelf leergierig, omdat je bezig bent met dat wat je echt boeit.

Benieuwd naar de Tedtalk: Sarah Ellis and Helen Tupper: The best career path isn’t always a straight line | TED Talk

Hartelijke groet,

Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.