Synchroniciteit

Wat kan ik toch van het ervaren van synchroniciteit genieten. Wat is synchroniciteit? Het zijn momenten of ervaringen die plaatsvinden waarbij je denkt ‘hoe is het toch mogelijk?’ of ‘dit kan geen toeval zijn’. Momenten waarbij je een gevoel van verwondering ervaart of verrast bent.

Afgelopen vrijdag had ik drie momenten van synchroniciteit. Het eerste moment was tijdens een coachwandeling in De Broekpolder in Vlaardingen.

We waren bezig met ‘het innerlijke kompas(een oefening waarbij je niet alleen kijkt naar wat je denkt, maar ook naar wat je daarbij voelt en wilt. En ook daadwerkelijk kan voelen dat je dat wilt*).

Terwijl we dit doen lopen we over een pad met aan weerzijden prachtige hoge bomen. Ik kijk naar de grond en voor mijn voeten zie ik dit kompas liggen:

Op dat moment ervaar ik verwondering. Hoe is het toch mogelijk?!

Synchroniciteit

Mijn coachee had gelijk een mooi anker (dit is een reminder in de vorm van een woord, zin, beeld of voorwerp) om zichzelf komende tijd te herinneren aan het richten van haar aandacht op wat ze wel wilt.

Na de coachwandeling stap ik op mijn fiets. En raak ik in een gedachtestroom. Vlak nadat ik de Broekpolder heb verlaten, zie ik een buizerd vliegen. Ik kan de vogel langere tijd met mijn ogen volgen. Ik weet al wat het zien van deze vogel voor mij betekent: ‘Zoom uit. Stijg uit boven je gedachtestroom en verbind je met wat je wel wilt’.

Kort daarna fiets ik door Midden-Delfland. Terwijl ik fiets, pas ik ook op mezelf het innerlijke kompas toe.

Ik merk de gedachte ‘vertrouw op het leven‘ op en onmiddellijk zie ik een witte reiger. Blijdschap. Even later zie ik twee zwaluwen. De gedachte ‘speelse focus’ komt direct in mij op. Verrast. Is dat geen prachtige combinatie, een speelse focus?! Ik merk het verlangen op om de ingevingen die ik krijg bij het zien van diverse vogels op te schrijven.

Kort erna fiets ik naar Kwekerij Poot in Schiedam om een mooie plant te kopen voor een vriendin die jarig is geweest. Op de toonbank ligt een vogel pocket boekje:

Een boekje waarin je aantekeningen kan maken bij de vogels die je ziet. Opnieuw ben ik oprecht verrast. Ik deel enthousiast mijn momenten van ’toe-val’, beter gezegd van synchroniciteit, met Annemieke Poot, eigenaresse van Kwekerij Poot. En vertel over de ingeving bij het zien van de verschillende vogels. ‘Je hebt een gave’, zegt ze.

Onderweg naar huis denk ik nog aan een studiegenootje van de coachopleiding. Ik vraag me af hoe het met haar gaat en bedenk dat ik haar al een tijd niet heb gesproken. Driemaal raden van wie ik een appje heb ontvangen als ik thuis kom…

Ik wens je weer een mooie dag toe vandaag!

Met hartelijke groet,

Sandra

*Oefening gebaseerd op ‘De Lift’ van F. Korthagen en E. Nuijten uit Krachtgericht coachen, 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *