Deel 1: Positieve vormen van motivatie. Wat drijft jou?

Vorige week volgde ik een Webinar van de onderzoekster en auteur Evelyne Meens over haar boek ‘Een leven lang kiezen’ waarin ze het belang van motivatie besprak.

Meer begrip van jouw motivatie is zinvol omdat het je een dieper inzicht geeft in jouw gedrag en keuzes. Ik heb in mijn hoofd een eigen vertaalslag gegeven aan wat ze te vertellen had, zodat het ook voor mij betekenis kreeg.

Ze onderscheidde zes vormen van motivatie. Hieronder volgen de eerste drie vormen.

Motivatie vanuit je interesse

Wanneer je gemotiveerd bent vanuit je interesse, drijft jouw nieuwsgierigheid je. Je doet iets omdat het je plezier geeft. Het is de activiteit zelf die jou motiveert.

Ik vroeg me af waarin ik dat soort motivatie bij mezelf herken. In ieder geval in wat ik nu doe: me de kennis uit het webinar eigen maken, internaliseren en delen met anderen. Ik haal hier voldoening uit.

Ik ervaar met andere woorden flow. De tijd gaat voorbij zonder dat ik het in de gaten heb. Dat wat ik doe, gaat vanzelf. Moeiteloos. De activiteit zelf wakkert mijn talenten aan en geeft me plezier en energie.

Bij welke activiteit ervaar jij deze motivatie?

Motivatie vanuit je waarden

Bij dit soort motivatie vormen je kernwaarden, dat wat jij echt belangrijk vindt, jouw belangrijkste drijfveer.

Zo heb ik vanmorgen opnieuw mijn haar gewassen met een shampoobar (een stuk zeep i.p.v. vloeibare shampoo uit een plastic flesje). Ik vind het eerlijk gezegd best een gedoe, maar ik doe het toch omdat duurzaamheid een waarde is die ik hoog in het vaandel draag. Minder plastic gebruiken hoort daarbij. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij mijn beslissingen in het dagelijkse leven: ik sorteer ons afval en sta stil bij wat ik koop, draag, eet en drink.

Wat zijn jouw kernwaarden en bij welke activiteiten komen die tot uitdrukking?

Motivatie vanuit een persoonlijk doel

Dit soort motivatie komt voort uit een persoonlijk doel dat je in je achterhoofd meedraagt. Dankzij dat persoonlijke doel kan je doorzetten en zelfs activiteiten die je niet leuk of lastig vindt voor een langere tijd volhouden.

Dat deed me gelijk denken aan een meisje dat ik vorige week heb mogen coachen. Ze vindt wat ze op school leert vaak lastig en niet leuk. Toch houdt ze vol. Waarom? Omdat ze een persoonlijk doel wil halen: later binnenhuisarchitect worden.

Welke persoonlijke doelen heb jij?

Tijdens het webinar kwamen ook nog drie andere vormen van motivatie aan bod. Om te voorkomen dat dit stuk te lang wordt, verwijs ik je graag door naar deel 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *