Deel 3: Ervaren en experimenteren. Wat drijft jou?

Dat wat je motiveert, beïnvloedt jouw gedrag en keuzes. Wat me van het webinar vooral is bijgebleven is dat het bij het maken van keuzes erg zinvol is om te letten op wat je ervaart. Dat klinkt misschien als een inkoppertje. Niettemin maken we veelal keuzes op basis van aannames, verwachtingen en beelden die we bij iets hebben.

Hoe kan je meer letten op wat je ervaart? Door jezelf weer toe te staan te experimenteren. Dat deden we als kind aan de lopende band. Als volwassenen willen we echter graag op voorhand de garantie dat iets goed of succesvol zal zijn.

Als je aan het experimenteren bent, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. De volgende vragen kunnen als leidraad dienen bij dat proces:

  • Merk je dat jij ergens van aan gaat?
  • Ervaar je flow?
  • Slaat je verbeelding ‘aan’?
  • Wil je er meer van weten?
  • Geeft het voldoening? Positieve energie?
  • Ben je blij, enthousiast, geïnspireerd, gefocust, creatief, nieuwsgierig, verwonderd, verrast, trots, tevreden?
  • Is dit wat je wilt?

Nadat je ‘aan’ bent gegaan is het belangrijk om verder op onderzoek te gaan. Door nog meer informatie te verzamelen over wat je boeit of interesseert. Bij loopbaanoriëntatie doe je dat bijvoorbeeld door meer over het beroep, de branche, opleidingen … te lezen.

Wat je ook kan doen is met iemand spreken die al werkzaam is in de richting die je interesseert. Daarnaast kunnen een dagje ergens meelopen, een snuffelstage of een sollicitatiegesprek jou ook veel inzichten geven.

Daarna is het belangrijk om stil te staan bij de betekenis die de ervaring voor je heeft.

Het kan zijn dat je nog meer enthousiasme ervaart of dat je afknapt. Of dat het toch echt anders is dan je had verwacht. Dat laatste hoeft overigens niet te betekenen dat je afhaakt. Het kan juist ook iets bij je wakker maken van: ‘en toch wil ik het’!

En ondanks al het voorgaande kan je soms ook gewoon voelen dat iets voor jou klopt. Je kan het niet goed beredeneren. Je buikgevoel spreekt.

Zo had ik al vroeg een hart voor leren, ontwikkeling en groei. Ik kon het niet uitleggen, maar voelde dat het voor mij klopte. En dat doet het nog steeds 😉.

Heb je vragen over deze blog? Of wil je dit voor jezelf onderzoeken? Neem dan contact met me op. Dan bespreken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Hartelijke groet,

Sandra 

In samenwerking met Marie Aeyels geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *