Nieuws: het effect en keuzes

Bemerkte jij ook dat je de afgelopen dagen veelvuldig gedachten had over het coronavirus. Met verbazing keek ik regelmatig naar mijn gedachten. Soms was het even stil in mijn hoofd en ja hoor, daar was er weer een.

Was er een patroon waar te nemen? Jazeker. Mijn brein was vooral bezig met de vraag: Wat betekent dit voor mij (privé-werk)? En voor de mensen dicht om mij heen? Mijn brein was druk bezig grip te krijgen op de situatie en er betekenis aan te geven. Ook oordelen kwamen voorbij. Oordelen over de maatregelen en over de reacties van anderen.

En in mijn lijf? Daar kwam ik onrust en verkramping tegen (aangespannen bovenarmen). Maar ook ontspanning en plezier.

En qua willen: vooral zin om naar buiten te gaan. Afgelopen zondag werd het de Maasvlakte. De frisse wind, het lopen door zand en water, het uitzicht op de tientallen kite-surfers spelend in het water, het zien van een watervogel langs de waterlijn, het vinden van versteend hout (door mijn dochter) maakte het tot een heerlijke wandeling. En tijdens de schemering nog maar een keer naar buiten, nu wandelen in het bos. Daar zag ik voor het eerst vier meerkoeten met elkaar vechten. Niettemin gaat het leven in de natuur gewoon door en trekt het zich niets aan van de onrust onder de mensen.

Wat ik ook bemerkte afgelopen week was een ‘pull’ om nieuws tot willen lezen. Afgelopen jaren heb ik bewust afstand genomen van de gebruikelijke nieuwskanalen. Wel liet ik mij informeren door ‘de Correspondent’ en door mensen om mij heen.

Ondanks deze herhaaldelijke behoefte om nieuws tot mij te nemen, heb ik hier niet voor gekozen. Keer op keer nam ik de behoefte waar en richtte ik mijn aandacht op mijn lichaam, op wat ik aan het doen was, of op de omgeving (in ieder geval op het hier en nu). Pas zondagmiddag om 16:30 uur heb ik een overzicht met feiten uit een bekende Nederlandse krant gelezen. Hierdoor kreeg ik overzicht.

Wat maakt dat ik ervoor kies om niet veelvuldig nieuws tot mij te nemen? Omdat ik al meerdere keren heb ervaren dat het mijn gemoed en mijn lichaam geen goed doet om continue geconfronteerd te worden met berichten die angst creëren. Ik ben dus zorgvuldiger en selectiever geworden in wat ik lees of zie. Dit betekent niet dat ik mij afzonder van wat er in de samenleving en wereld gebeurd. Ik kies alleen bewuster waar ik wel en niet mijn aandacht aan schenk en let meer op het effect dat nieuws of een verandering op mij heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *