Denken, voelen en willen

Wanneer we ergens mee rondlopen, doen we al snel een beroep op onze ratio. Verschillende gedachten, scenario’s, keuzes komen voorbij.

Voor het realiseren van zaken in de buitenwereld is dit veelal effectief. Voor innerlijke zaken (zoals bijvoorbeeld onrust, piekeren, vertwijfeling, onvrede, onzekerheid) vaak niet. Niet om als enige bron te hanteren in ieder geval.

Ook ons lichaam geeft belangrijke signalen af. In de vorm van lichamelijke sensaties en gevoelens. Het erkennen en herkennen van de gevoelens en signalen is ook een belangrijke bron die je kunt raadplegen.

Veelal schieten we na het voelen weer met onze aandacht naar het hoofd en zo ping-pongen we heen en weer tussen denken en voelen (ik zelf denk dan vaak aan zo’n wiebelpoppetje in een auto).

Wanneer we na het voelen doorschakelen naar het willen, krijgen we beter zicht op wat we wensen of verlangen. Het voelen is juist een mooie schakelaar naar het gebied van het willen (denk aan een lichtschakelaar).

Bij innerlijke vraagstukken of bij het maken van keuzes, is het behulpzaam om naast het denken, ook aandacht te hebben voor het voelen en het willen. Dan krijg je richting en helderheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *